logo

•• Definícia mlieka ••

 

Mlieko,  ako produkt mliečnych žliaz samíc cicavcov, je základným zdrojom výživy hlavne pre mláďatá.  Takto to funguje aj u ľudí s tým, že ľudia v dospelom veku bežne konzumujú mlieko rôznych hospodárskych zvierat , napr. kravské, byvolie, ovčie, kozie a ďalšie. Človek je jediným živočíchom, ktorý si uchováva schopnosť tráviť mliečne bielkoviny aj v dospelosti a starobe.

Mlieko je tekutým sekrétom mliečnej žľazy, ktorý v prevažnej miere obsahuje vodu a 10 – 20% sušiny (tuk, bielkoviny, mliečny cukor, minerálne soli). Surové mlieko je definované ako mlieko produkované sekréciou mliečnej žľazy zvierat chovaných na farmách, ktoré nebolo zohriate na viac, ako 40 stupňov Celzia alebo nebolo podrobené inému ošetreniu, ktoré by malo rovnocenný účinok.

Mlieko a mliečne výrobky sú zdrojom biologicky aktívnych látok nevyhnutných pre zdravý vývoj človeka:

  • výživné a stavebné látky pre stavbu tela a rast človeka v detskom veku
  • látky pre energetické zabezpečenie existencie organizmu
  • zdroj minerálnych látok, vitamínov, hormónov a enzýmov
  • zdroj esenciálnych prvkov, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám.
PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...